Τρίτη, 14 Ιανουαρίου, 2025
8 C
Athens

Ζελένσκι: Το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία μπορεί να έρθει με την ένταξη στο ΝΑΤΟ – ακόμη κι αν δεν επιστραφούν άμεσα τα κατεχόμενα εδάφη

Share

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρότεινε ένα σχέδιο για τη λήξη της «καυτής φάσης» του πολέμου, υποδεικνύοντας ότι η ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να είναι το κλειδί. Ας δούμε τι είπε στην αποκλειστική συνέντευξή του στο Sky News.


Τι προτείνει ο Ζελένσκι;

Ο Ζελένσκι εξήγησε ότι μια κατάπαυση του πυρός μπορεί να επιτευχθεί αν οι περιοχές που ελέγχει η Ουκρανία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Βασικά σημεία της πρότασής του:

  • Ένταξη στο ΝΑΤΟ για τα μη κατεχόμενα εδάφη: Τα εδάφη που είναι υπό τον έλεγχο του Κιέβου θα μπορούσαν να προστατευτούν κάτω από την «ομπρέλα» του ΝΑΤΟ.
  • Διαπραγματεύσεις για τα κατεχόμενα εδάφη: Η επιστροφή των κατεχόμενων περιοχών θα μπορούσε να γίνει με διπλωματικό τρόπο στο μέλλον.
  • Εγγυήσεις κατά της Ρωσίας: Μια κατάπαυση πυρός θα πρέπει να περιλαμβάνει εγγυήσεις ότι η Ρωσία δεν θα επιστρέψει για να καταλάβει περισσότερα εδάφη.

Ο ρόλος του ΝΑΤΟ

Ο Ζελένσκι τόνισε ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να δράσει άμεσα, καλύπτοντας τα εδάφη που παραμένουν υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας. Εξήγησε ότι αυτό είναι κρίσιμο για την ασφάλεια της χώρας:

  • «Το χρειαζόμαστε τώρα, αλλιώς θα επιστρέψει»: Αναφερόμενος στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ζελένσκι είπε ότι η Ρωσία θα επιχειρήσει ξανά να καταλάβει εδάφη αν δεν υπάρξει διεθνής προστασία.

Η προσέγγιση με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ

Ο Ζελένσκι μίλησε επίσης για την ανάγκη συνεργασίας με τον νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ.

Τι δήλωσε:

  • «Πρέπει να συνεργαστούμε άμεσα»: Ο Ουκρανός πρόεδρος εξήγησε ότι είναι σημαντικό να χτίσει μια ισχυρή σχέση με τον Τραμπ, αποφεύγοντας παρεμβάσεις από τρίτους.
  • Ζεστή πρώτη επικοινωνία: Ο Ζελένσκι αποκάλυψε ότι είχε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον Τραμπ κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη.
Διαβάστε Επίσης:  Οδηγός για τη Σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης: Ιστορικό, Παρούσα Κατάσταση και Συχνές Ερωτήσεις

Τα κατεχόμενα εδάφη

Ο Ζελένσκι επανέλαβε τη σταθερή του θέση ότι η Ουκρανία δεν θα παραχωρήσει ποτέ τα κατεχόμενα εδάφη της, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.

  • Σύνταγμα και δημοψήφισμα: Οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς αυτών των εδαφών θα πρέπει να γίνει με τη σύμφωνη γνώμη των πολιτών μέσω ελεύθερων και δίκαιων δημοψηφισμάτων.
  • Καταδίκη των ρωσικών ενεργειών: Υπενθύμισε ότι η προσάρτηση περιοχών από τη Ρωσία το 2022 είναι παράνομη και δεν αναγνωρίζεται διεθνώς.

Το μέλλον της σύγκρουσης

Παρόλο που η Ουκρανία συνεχίζει να υπερασπίζεται τα εδάφη της, η Ρωσία έχει κάνει προόδους στην ανατολική Ουκρανία τους τελευταίους μήνες.

Ο Ζελένσκι υπογράμμισε:

  • Σχέδιο νίκης: Παρουσίασε ένα σχέδιο για τη διασφάλιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.
  • Διαπραγματεύσεις με όρους: Επανέλαβε ότι η Ουκρανία θα επιδιώξει ειρήνη μόνο αν εξασφαλιστεί η κυριαρχία της.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας παραμένει σταθερός στις θέσεις του, αναζητώντας στρατηγικές συμμαχίες και διεθνή στήριξη για να διασφαλίσει το μέλλον της χώρας του.

Newsroom
Newsroomhttps://metanews.gr
Οι πιο πρόσφατες ειδήσεις, αναλύσεις και ιστορίες από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Δείτε Επίσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ